+40-722-515.407 | office@koronapanzio.ro

Erdély legtávolabbi részén, a Székelyföldön egységes tömbben mintegy hétszázezer székely él. A legtöbb magyarországi turista számára felejthetetlen és felemelő élményt jelent, hogy a határtól kb. 350-400 kilométerre magyar nyelvet hall. Mindenki magyarul beszél.

A falvakban, de még a városokban is nagyon kedvesen fogadják a magyarországi látogatót. A legtöbb helyen előkerül a pálinka, kávé és esetleg egy kis házi sütemény, amivel megvendégelik a messziről jött utazót. Nem illik és nem is szabad visszautasítani a kedves invitálást, mert ezek a személyes találkozások, önfeledt beszélgetések jelentik a székelyföldi utazások egyik, sőt sokak számára legnagyobb élményét.

A beszélgetés során gyorsan kiderül, hogy közös a nyelv, de azért még is van eltérés. Az ízes tájszólás mellett a híres, furfangos székely észjárás is megnyilatkozik egy – egy csalafinta megfogalmazásban. 

A középkorban Székelyföld területe nem tartozott a magyarországi vármegyerendszerhez, hanem saját közigazgatási egységekre, ún. székekre tagozódott.  A székekben élő székelyeknek, mint szabad katonáknak a legfontosabb feladat az volt, hogy a magyar állam keleti határait védjék.

Társadalmilag a magyar nemességhez tartoztak, ezért számos kiváltságot, többek között adómentességet élveztek. A székely társadalom két fő rétegből állt: a székely lófők lovon teljesítettek szolgálatot, míg a közszékelyek gyalog vonultak hadba.  Kollektív szabadságjogaik védelmében a székelyek a történelem folyamán sokszor álltak harcba Erdély fejedelmeivel, majd később pedig a Habsburg ház uralkodóival.   

A székely nép eredete homályba vész. Egyes történészek véleménye szerint a székelyek még a honfoglaló magyarokat megelőzve telepedtek le a Kárpát – medencében a VII – VIII. században, más kutatók viszont azt állítják, hogy Árpáddal együtt érkeztek. Egy biztos, hogy az Ázsiából hozott kultúra sokkal erősebben fennmaradt a székelység életében, mint a többi magyar népcsoportéban. A székely népművészetben a mai napig kimutatható az ősi vallás motívumainak továbbélése, de egyedülállóak a rovásírásos emlékek is.

A legenda szerint a hunok a székelyek ősei, bátor, erős nép volt. A legnagyobb királyuknak, Attilának sok fia közül a legvitézebb Csaba volt, aki görög anyától származott.

Attila halála után két fia Csaba és Aladár nem tudtak megegyezni, egymással harcba keveredtek az utódlás miatt. Csabát a szikambirai (óbudai) csatában legyőzte Aladár.  Annyi vér folyt, hogy a Duna kiömlött és sokig nem lehetett inni sem a vizéből. Csaba katonáival visszaköltözött az őshazába Szittyaországba. A seregből azonban 3000-en nem mentek el Csabával, hanem letelepedtek Csigla mezején Nyugat – Erdélyben, majd később keletebbre a mai Székelyföld területére költöztek. S ettől kezdve magukat székelyeknek nevezték, szittya betűkkel írtak botokra. Ezt most rovásírásnak nevezik. Évszázadokon át várták vezérük hazaérkezését.

Amikor egy alkalommal a székelyeket a környező népek megtámadták és szorongatott helyzetbe kerültek csoda történt! A Hadak útján, a Tejúton megjelent Csaba királyfi erős seregével és visszaverte a támadást eldöntve ezzel a csata sorsát is, majd ismét visszatért a csillagok közé. 

Székelyföldön számos olyan hely van, amelyhez valamilyen hun monda, legenda kapcsolódik. Székelyudvarhelyen volt a hegy oldalán Budának, Attila testvérének vára – Budvár – amelynek még mai is látszanak maradványai. A vár történetéről Székelyudvarhely kirándulási lehetőségnél lehet olvasni.


Standard kétágyas szobák száma és személyek száma:
  
Standard háromfős szobák száma és személyek száma:
  
Suite foglalás és személyek száma:
  
Superior szoba foglalás és személyek száma:
  
Delux Stúdió foglalás és személyek száma:
  
Delux aptmann foglalás és személyek száma:
  
Reggeli:
Reggelivel
Reggeli nélkul
Érkezés napja:
Távozás napja:

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A már visszaigazolt árak nem módosulnak.

Érték:

Név:

E-mail:

Telefonszám:

Különleges kérés, megjegyzés:


Kérjük töltsön ki minden mezőt!
Az árak nem érvényesek a kiemelt időszakokra (Karácsony, Szilveszter, Húsvét, Pünkösd).
A foglalásokat az érkezés sorrendjében igazoljuk vissza.
A visszaigazolás 24 órán belül történik.
A foglalás csak a Panzió írásos visszaigazolása esetén érvényes!


Elfogadom és betartom a házirendet!